8 september 2014 | Basiscursus Alpinisme

Jojanneke, Roald, Thomas en Bart kwamen naar de Ecrins voor een zesdaags programma Alpinisme. De condities waren perfect, het weer bleef de hele week goed en het was er heelrijk rustig.

De eerste dag behandelde we vlakbij de hut het lopen in de blokken en klimmen in de II graad waarbij we al meteen leerde zekeren met het touw. Op maandag dan de hele dag de gletjerbreuk in voor het lopen op de strijgijzers en klimmen met de pickel. Vervolgens overschrijden we de markante Pic du Glacier Blanc en kwamen in de tweede hut aan. De mooi gelegen refuge des Ecrins. Op woensdag trainden we de bergredding in de gletsjerspleet en oefenden we met remmen en zekeren in de sneeuw. Op donderdag stond de vierduizend meter hoge Dôme de Neige op het programma met een fantastisch uitzicht op de hoogste pieken die maar net uit een wolkenzee uitstaken, een geweldige ervaring! Tenslotte klommen we nog lekker in het dal op de warme rots op vrijdag. Kortom Een overweldigende cursus zo aan het einde van het zomerseizoen.

Inmiddels staat de winter alweer voor de deur. Wil je een keer waterval ijsklimmen of ben je gewoon benieuwd wat we allemaal organiseren.
Kijk dan op PowderGuides.nl

 

23 augustus 2014 | Alpinisme Vervolgcursus

Op zondagochtend klommen we gestaag naar de Glacier Blanc waar we van start gingen met onze zesdaagse vervolgcursus alpinisme. Marian, Vincent, Steve en Michel waren er helemaal klaar voor! De eerste dag gingen we meteen de gletsjerbreuk in en herhaalde de stijgijzertechnieken, maakte standplaatsen in ijs en gingen abseilen. De volgende dag beklommen we zelfstandig de bergop 'Glacier de Arsine'. Vanuit de hooggelegen refuge des Ecrins hadden we plannen voor de Dome de Neige, maar gedurende de nacht sneeuwde het en lag er dikke mist over de berg. Dus werd het een dag van bergredding uit de gletsjerspleet. Vervolgens maakte we een autorit naar de westkant van het massief voor de beklimming van de Sirac. Ondanks de gunstige weersprognose sneeuwde het opnieuw in de avond en dat vormde een dikke laag ijs en sneeuw op de top. Met veel motivatie begonnen we aan de klim, maar vlak onder de top waren de rotsen te verijsd. In een setting zoals de Eigernoordwand besloten we vlak onder de breche af te dalen. De mannen hielden het voor de vrijdag voor gezien en zo klom Marian nog twee fraaie routes op le Ponteil.

Ook waren François en Pierre op pad met Michiel en Peter. De zuidgraat van de Glacier Blanc was een mooie opwarmer voor de Meije overschrijding. Ook hadden zij last van de verijsde rotsen en weken vanuit de schitterende Promontoire uit naar de imposante Rateau. Deze overschrijding bezorgden de heren een magnifique ervaring met mooie vergezichten. Een prima alternatief!

 

10 augustus 2014 | Rotsklimcursus

Klimmen in de Dolomieten. Daarvoor streken we als vanouds weer neer op camping Rocchetta. De weersvooruitzichten waren helaas niet grandioos, maar voor een rotsklimcursus zijn er altijd mogelijkheden zolang we maar niet tochten gingen plannen van 12 uur. Uiteindelijk viel het met de regen enorm mee en klommen we elke dag een mooie tocht. De deelnemers hadden allemaal al eerder ervaring opgedaan in het Dolomiet dus konden we meteen van start gaan met een prachtige route. We maakten uiteindelijk 5 tochten in de IV - V graad rondom de Falsarego pas, een tocht boven de Passo del Giau en een leuke klim met uitzicht op de beroemde Drei Zinne.

 

 

19 Juli 2014 | NKBV kaderopleiding deel 1

Zeven jonge alpinisten volgde hun praktijkopleiding tot alpieninstructeur de afgelopen twee weken. Martijn ontmoette de groep in Trafoi onder de Ortler waar de eerste week ging plaatsvinden. De nadruk lag op sneeuw en ijsterrein. Er werd niet alleen aandacht besteed aan de methodiek en didactiek maar er werd ook een mooie tocht gemaakt in gecombineerd en typisch cursusterrein waar de instructeurs alle tips en tricks geleerd kregen om zorgvuldig cursisten te begeleidden.
Daarnaast werd de groep onder de proeve van bekwaamheid getest op hun stijgijzertechniek en in bergredding.

 

19 Juli 2014 NKBV kaderopleiding deel 2

De tweede week stond het leiden van een groep in de I tot IV graads centraal. Er werden elke dag tochten gemaakt op de bergen rondom Cortina d'Ampezzo. Ook werden de deelnemers getoetst op het geven van een theorie en praktische les.
De laatste dag van de 12 daagse opleiding werd de beloofde en zogenaamde 'Ramtocht' gemaakt. Hoofdinstructeur Court coachte een deel van de groep in de wonderschone Barbier-Consiglio op de Fanisspitze en Martijn coachte de andere helft van de groep door de klassieker Lacedelli op de Cima Scotoni.

Iedereen is met vlag en wimpel geslaagd. Wat een sociale en betrokken groep. De NKBV mag trots zijn op deze nieuwe lichting alpien instructeurs.

 

28 April 2014 | Voorbereiding Zomerseizoen 2014

De winter van PowderGuides zit er bijna op. Wij kijken terug op een schitterend seizoen en willen alle deelnemers en gidsen weer bedanken voor mooie herinneringen!
En nu op naar de Zomer met rotsklimmen en alpinisme. Wij hebben er zin in!

 

 

10 Oktober 2013 | Mixed UP

Met Olivier klom ik een paar jaar geleden een paar fraaie ijsroutes zoals het Supercouloir direct, Ravanel-Frendo en de Gabarrou-Albinoni. Maar Olivier wilde graag meer en vooral gecoached worden om gelijkwaardig de helft van de routes te kunnen voorklimmen als die momenten zich daarvoor lenen. Ik heb in Olivier inmiddels een groots vertrouwen en zo zochten we al bladerend in het klimgidsje en kozen wij een paar routes vlakbij elkaar uit die we konden doen vanuit de refuge Cosmiques.
We acclimatiseerden in de korte ijswand van de Triangle du Tacul via de route Contamine-Mazeaud. Het 'bijna' altijd in goede omstandigheden verkerende Chèré couloir en de prachtige mixed route Goulotte Perroux deden we de dag erna en na 2 dagen ijsklimmen sloten we de woensdagochtend af met de Cosmique graat terug naar de kabelbaan om op tijd in de middag in Genève te kunnen zijn. Een paar leuke dagen in een winterse omgeving.
We hebben alvast weer kunnen wennen aan de kou!

 

3 Oktober 2013 | Instructie video

Martijn demonstreert het bouwen van een standplaats door middel van de rijverankering. Die kun je toepassen op solide haken in de rots of ijsboren in goed ijs. Als Alpinist ben je graag snel en minimalistisch op pad. Zodoende worden er 3 karabiniers, het hoofdtouw, 1 bandslinge en 2 ijsboren of (boorhaken in de rots) gebruikt.

Kijk hier naar het filmpje

 

28 september 2013 | Privécursus Alpinisme

Met Niels en Jan Heijn trok ik er afgelopen week op uit voor een stage Alpinisme in les Ecrins. Vanwege de optimale omstandigheden, zonnig overdag en frisse nachten, was het best druk in het wintervertrek van de Glacier Blanc hut. Veel klimmers profiteerden van het prachtige weer net zoals wij dat deden. Na een paar dagen training in de rots en het ijs maakte we de traverse van de Pic de Neige Cordier. Eerst een oversteek van de gletsjer met veel open spleten. Daarna een stevige klim naar de col en gevolgd door de geëxponeerde oostgraat naar de top. De afdaling via de westflank ging vlot en met een lange abseil van de steeds steiler wordende col Emile Pic waren we na 11 uur in touw geweest te zijn, bij de auto terug.
Veel geleerd, veel gedaan en bovenal veel genoten!

 

1 september 2013 | Winterklaar!

Het programma voor de aankomende winter staat online op de website van PowderGuides. We hebben een aantal nieuwe, verrukkelijke programma's ontwikkeld. Een roadtrip rondom de Adamello in Lombardije in combinatie met de Dolomieten. Een Powdertrip naar de Haute Tarentaise. Voor de specialisten twee 'extrême programma's in de Dachstein-Dolomieten en La Grave, en een ski-expeditie naar Groenland. Een nieuwe skisafari door Tirol en twee bestemmingen naar Japan voor de diepste poederbeleving van je leven. Natuurlijk zijn er ook een hoop, inmiddels succesvolle, programma's gebleven. Geniet alvast met wegdromen op onze frisse website, en graag tot snel in de hoge bergen!

26 augustus 2013 | Vervolgcursus Alpinisme

Aan de voet van de Piz Badile, vanuit het schilderachtige dorp Bondo, organiseerde we de licht-gevorderdencursus alpinisme. De eerste dag gingen we klimmen in het graniet op de noordgraat van de Spazzagaldeira waar we wisselend van kort-touw naar van standplaats naar standplaats en vervolgens weer naar verkort-touwtechniek oefende. Geacclimatiseerd trokken we er daarna voor drie dagen op uit om vanuit de Coaz-hütte tochten te maken en nog eens de reddingstechnieken te herhalen op de mooie gletsjer. De overschrijding van de Il Chapütschin was een leuke top met prachtig uitzicht. Op donderdag beklommen we de Piz Palü en op vrijdag gingen we nog lekker sportklimmen net over de grens in Italië. Johann, Alex, Sander en Joris… vanaf nu is er geen berg meer te hoog ;-)

Ook François profiteerde van het mooie weer en traverseerde de afgelopen twee weken met Pieter over drie toppen. Van start gingen ze vanuit de Temple des Ecrins en beklommen de Barre. De traverse van de la Meije vanuit la Grave volgde daarop en tenslotte reden ze naar Courmayeur voor de Rochefort en Grandes Jorasses overschrijding.


5 Augustus 2013 | Klimmen in de Dolomieten

Ellen, Erik, George en Bart-Jan kwamen naar Coritna d'Ampezzo voor de cursus rotsklimmen op traditionele zekeringen. Hoe vind ik de juiste route, hoe verbeter ik de standplaats en hoe leg ik zelf nuts, friends op bandslinges aan als tussenzekering was de leidraad van de cursus. Gedurende de zes dagen werden er zeven beklimmingen gedaan oplopend van sportklimachtig tot alpien karakter in de IV en V graads. Naast bekende en populaire routes als de via Miriam op de 5 Torre, de Via Speziale op de Lagazuoi en de Südkante op de Hexenstein werden er ook meer afgelegen en weinig beklommen routes gedaan zoals de via Dallago op de Cason di Formin en de via Consiglio / Barbier op de Centro Fanis met maar een enkele mephaak in de gehele route. Het weer zat bijzonder mee en daar hebben we waanzinnig van geprofiteerd.
Zo zijn de Dolomieten meer dan top!

 

28 Juli 2013 | Alpien instructeursopleiding NKBV

Het tweede deel van de kaderopleiding van de NKBV vond plaats in de Dolomieten waar vooral veel aandacht besteed werd aan methodiek en het klimmen in II-IV graads rots. Wanneer moet je deelnemers gaan zekeren en wat is dan de beste manier, was een terugkerend thema. Zodoende gingen we vijf dagen tochten maken en stond er een hele dag gepland in de sneeuw op de hoogste top van de Dolomieten, de Marmolada.
Het meest bijzonder was de beklimming van de Grosse Zinne met voor een deel van de groep de jubileumbeklimming van de Dülferroute. 100 jaar geleden klom Hans Dülfer (de uitvinder van de Dülfertechniek) de nu legendarische rechte lijn door versnijdingen en schoorstenen in de V-graad op de westwand. Heel leuk om dat te kunnen combineren met het ideale cursusterrein via de normaalroute van de bekendste Dolomietrentop.

 

20 Juli 2013 | Alpinisme Basiscursus

Wat een fantastische week is het geworden. Nederland en België hebben er weer acht alpinisten bij :-). Samen met François trokken we er voor zes dagen op uit voor de Alpinisme Basiscursus. Het decor was de Glacier Blanc waar we begonnen met trainen in het behendig lopen in de rots en de sneeuw. De dag erop trainde we de hele dag op de gletsjer met het lopen en klimmen op de stijgijzers en met de pikkel. We maakten standplaatsen, er werd actief abgeseild en klommen we loodrecht ijs. Daarna waren we goed voorbereid voor de eerste bergtop. De Pic du Glacier Blanc. de dag erna werd door de cursisten zelf de tocht voorbereid en geleid naar de Roche Faurio met een hoogte van maar liefst 3730 meter. Het laatste stukje was behoorlijk luchtig dus dat nog even aan het touw van de gids. De vijfde dag hing er regen in de lucht en trainden we met het remmen en zekeren in de steile sneeuw en oefenden we met het redden uit een gletsjerspleet. De laatste dag gingen we lekker de rotsen in waar we gingen klimmen en gingen prusikken door een gigantische overhang. Een ouderwetste topweek!


18 juni 2013 | Klimmen in de Dolomieten

Acht enthousiaste deelnemers ontmoetten collega Wolfgang en ik op de fijne camping bij Cortina d'Ampezzo. Het kwam met bakken uit de lucht en er scheen ook nog veel sneeuw te liggen op de toppen. Toch hadden we geen enkele moeite de groep te overtuigen hier te blijven want wie creatief is maakt er een mooie week van… ;-)

De eerste cursusdag benutten we om de zekeringstechnieken te behandelen. Het leggen van mobiele tussenzekeringen en de standplaatsbouw te oefenen. De volgende dag brak de zon definitief door en die zou de hele week blijven schijnen, Yes!. Daar maakten we natuurlijk dankbaar gebruik van. Zo klommen we opbouwend steeds langere en beetje bij beetje wat meer alpiene routes. Van de Via delle Guida in de Cinque Torres tot de kleine en grote Falzaregotorens en als afsluiter in een mooie alpiene setting twee verschillende tochten op de Lagazuoi.


10 juni 2013 | UIAGM bijscholing

Ook de berggidsen zijn verplicht zo nu en dan een bijscholing te doen. Zo worden we bijgeschoold in de nieuwste inzichten en blijven we betrokken bij moderne technieken. Deze keer volgde ik de bijscholing in Garmisch Partenkirchen bij de Duitse gidsenvereniging en was het thema Klettersteig. Hierin is veel veranderd en zo maakte we kennis met nieuwe klemsystemen, oefenden we methodes om andere snel en adequaat te zekeren en kregen we nog eens de bergredding behandeld. Het waren weer leerzame dagen.


© Copyrights Martijn Schell, 2010 Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.

HOME

PORTRET

FRIENDS


CONDITIEWIJZER


MATERIAALVERHUUR


LE BELVEDERE

ALGEMENE VOORWAARDEN

INSCHRIJVEN

CONTACT

Martijn Schell

La Combe

05600 Saint Crépin

FRANCE

+33-492 45 36 04

info@martijnschell.nl

Nieuws 2014
Actuele informatie & programmanieuws

WINTERPROGRAMMA 2017

OSkiprogramma PowderGuidesO.

IceDreamO.

IcePrestigeO.

 

 

ZOMERPROGRAMMA 2017

Alpinisme BasiscursusO.

Alpinisme VervolgcursusO.

Sportklimmen Val DuranceO.

Klimmen in de DolomietenO.

Plaisir EcrinsO.

MaatwerkO.

 

© Copyrights Martijn Schell, 2016.
Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.Disclaimer